Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η μικροβιακή οδοντική πλάκα.


Κάθε ασθενής μας ενημερώνεται για τη συχνότητα, τη διάρκεια και τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Επίσης εκπαιδεύεται στη χρήση μεσοδόντιου καθαρισμού.


Οι σημαντικότερες οδηγίες για την σωστή φροντίδα των δοντιών και τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας:

• Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα
• Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας και για τουλάχιστον 2 λεπτά
• Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετε την κάθε 2 μήνες
• Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
• Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
• Αποφεύγετε τροφές που βλάπτουν τα δόντια
• Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο


Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών και ούλων.

 

 

 

Αποτρύγωση (Καθαρισμός)

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μία απλή διαδικασία, που γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων, με σκοπό την απομάκρυνση της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) από τις οδοντικές επιφάνειες. Μετά από την ολοκλήρωση της αποτρύγωσης, πραγματοποιείται στίλβωση (γυάλισμα), με ειδικό βουρτσάκι και πάστα, ώστε να αφαιρεθούν οι χρωστικές και να διατηρηθούν οι επιφάνειες των δοντιών λείες, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
Η συχνότητα που θα πρέπει να πραγματοποιείται η αποτρύγωση θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να γίνεται επιπλέον της καλής καθημερινής φροντίδας στοματικής υγείας και δε θα πρέπει ποτέ να υποκαθιστά το καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα.

 

 

Φθορίωση

Η φθορίωση είναι μία πολύ διαδικασία που πραγματοποιείται μετά τον καθαρισμό των δοντιών. Σε καθαρές επιφάνειες εφαρμόζεται βερνίκι ή gel φθορίου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Πραγματοποιείται κυρίως σε παιδιά και εφήβους για την πρόληψη τερηδονισμού των δοντιών, αλλά και σε ενήλικες για την αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας ή του πολυτερηδονισμού.

 

 

 

ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΩΝ (SEALANTS)

Οι προληπτικές καλύψεις οπών & σχισμών ή sealants είναι άχρωμες ή λευκές λεπτές επιστρώσεις, οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες οπισθίων δοντιών. Ο σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις στενές οπές και σχισμές των δοντιών οι οποίες, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα, είναι οι περιοχές από τις οποίες συνήθως ξεκινά η τερηδόνα.


Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες τερηδόνες εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Γι’αυτό οι προληπτικές καλύψεις πρέπει να τοποθετούνται μετά την ανατολή των πρώτων & δεύτερων μονίμων γομφίων, δηλαδή στην ηλικία των 6-7 & 12-13 ετών. Με την εφαρμογή των καλύψεων οπών και σχισμών, το ποσοστό μείωσης της τερηδόνας μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75%.


Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη και απαιτεί μόνο μία επίσκεψη. Ο οδοντίατρος προετοιμάζει την επιφάνεια που θα δεχτεί την προληπτική κάλυψη και στη συνέχεια τοποθετεί το υλικό χωρίς να χρειάζεται να τροχίσει το δόντι και χωρίς αναισθησία.


Έρευνες έχουν δείξει ότι οι προληπτικές αυτές καλύψεις διαρκούν 1-5 χρόνια & προστατεύουν τα δόντια αποτελεσματικά για όσο διάστημα παραμένουν στις θέσεις τους.


Επειδή καμιά φορά μπορεί να αποκολληθούν από το δόντι θα πρέπει να ελέγχονται από τον οδοντίατρο κάθε 6-8 μήνες και να επανατοποθετούνται εάν χρειάζεται. Οι προληπτικές καλύψεις θα πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος και να συνδυάζονται με τακτικές εφαρμογές φθορίου, ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία από την τερηδόνα.