ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Είναι η εξειδικευμένη τεχνική, σχεδόν ανώδυνη, κατα την οποία χρησιμοποιούνται υλικά απολύτως βιοσυμβατά και ασφαλή για την δομή των δοντιών. Με την λεύκανση μπορούμε να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τα δόντια μας και να πετύχουμε ένα ολόλευκο και λαμπερό χαμόγελο. Υπάρχουν δύο μέθοδοι λεύκανσης: η λεύκανση στο οδοντιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι.

 

Λεύκανση στο οδοντιατρείο

Η διαδικασία της λεύκανσης στο ιατρείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Αφού απομονωθούν τα ούλα με ειδικό φωτοπολυμεριζόμενο υλικό γίνεται η τοποθέτηση του υλικού λεύκανσης στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών. Γενικότερα, όλοι οι μαλακοί ιστοί της στοματικής κοιλότητας απομονώνονται – «προστατεύονται» – με προσοχή, έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το υλικό λεύκανσης. Συνήθως πραγματοποιούνται 3 κύκλοι λεύκανσης, ο καθένας εκ των οποίων διαρκεί 15 λεπτά και φυσικά στην έναρξη κάθε κύκλου ανανεώνεται το υλικό λεύκανσης.

 

Λεύκανση στο σπίτι

Μετά από τη λήψη αποτυπωμάτων, από τον οδοντίατρο, της άνω και κάτω γνάθου κατασκευάζονται εξατομικευμένα «μασελάκια» μέσα στα οποία τοποθετείται από τον ασθενή συγκεκριμένη ποσότητα ειδικού λευκαντικού υλικού. Ο χρόνος παραμονής τους μέσα στο στόμα καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα χρήσης του καθορίζονται από τον οδοντίατρο.

 

Συνδιασμός των 2 παραπάνω

Είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος με τα καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, γιατί λευκαίνει σε βάθος και διάρκεια.

 

 

 

ΟΨΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ (BONDING)

Οι όψεις ρητίνες είναι μια από τις τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής η οποία συνήθως είναι απλή, γρήγορη, μη επεμβατική και οικονομική. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των όψεων είναι όμοιο με αυτό των «λευκών σφαγισμάτων» και ονομάζεται σύνθετη ρητίνη. Φυσικά η τεχνική χειρισμού της ρητίνης κατα την δημιουργία των όψεων –τεχνική διαστρωμάτωσης – διαφέρει από αυτή του σφραγίσματος.

 

Επιλέγοντας τις όψεις ρητίνης μπορούμε να διορθώσουμε συγκεκριμένες «ατέλειες» γι’ αυτό όμως άλλωστε θεωρείται και συντηρητική λύση η οποία, σχεδόν πάντα, ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία.

 

Με τις όψεις ρητίνης μπορούμε να :
• Να μειώσουμε το κενό ανάμεσα σε αραιά δόντια (αραιοδοντία) ή ακόμα και να το μηδενίσουμε εαν αυτό είναι μικρό.
• Να διορθώσουμε ή να καλύψουμε δυσχρωμίες.
• Να αλλάξουμε ή να διορθώσουμε το σχήμα των δοντιών μας.
• Να ισιώσουμε ελαφρώς στραβά δόντια.
• Να αποκαταστήσουμε σπασμένες γωνίες δοντιών.
• Να δώσουμε μια ομοιόμορφη όψη στα σε δόντια τα οποία έχουν πολλαπλά σφραγίσματα – κυρίως σε πρόσθια δόντια συμβαίνει αυτό.

 

Η αντοχή των όψεων είναι ανάλογη των υλικών και της τεχνικής που χρησιμοποιούνται. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι σε περιπτώσεις ασθενών με έντονο βρυγμό ίσως οι όψεις ρητίνης δεν είναι λύση εκλογής.

 

 

 

ΑΟΡΑΤΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ (CLEAR ALIGNERS)

Με αυτό το σύστημα τα γνωστά σε όλους μας σιδεράκια αντικαθίστανται από μια σειρά από εξατομικευμένα διάφανα «μασελάκια», τα οποία προσαρμόζονται στα δόντια χωρίς να είναι ορατά.

 

Τα «μασελάκια» κατασκευάζονται με τη βοήθεια ψηφιακού μοντέλου του στόματος του ασθενούς από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αφού επεξηγηθεί από το γιατρό το τελικό αποτέλεσμα και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί και φυσικά ο ασθενής συμφωνήσει, κατασκευάζεται μια σειρά από αόρατους νάρθηκες. Κάθε νάρθηκας χρησιμοποιείται από τον ασθενή για 10 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων επιτυγχάνονται μικρές μετακινήσεις των δοντιών..

 

Ο ασθενής πρέπει να φοράει τα «αόρατα σιδεράκια» τουλάχιστον 20 ώρες την ημέρα. Τα μασελάκια δεν επηρεάζουν την ομιλία παρά μόνο τις πρώτες μέρες μέχρι να τα συνηθίσει ο ασθενής.

 

Συνήθως, το αποτέλεσμα στο τέλος της θεραπείας είναι θεαματικό. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι δύσκολες ορθοδοντικές ανωμαλίες δε θα διορθωθούν πλήρως, σίγουρα όμως θα βελτιωθούν σημαντικά.

 

 

 

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στη σύγχρονη εποχή οι αισθητικές απαιτήσεις και οι ανάγκες του ασθενή αυξάνουν την ανάγκη για επίτευξη αποκαταστάσεων υψηλότερου επιπέδου τελειότητας. Γι’ αυτό το λόγο, πραγματοποιούνται προσθετικές αποκαταστάσεις (Όψεις, Στεφάνες, Ένθετα, Επένθετα, Υπερένθετα) οι οποίες στερούνται μεταλλικού σκελετού, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία των ασθενών για ένα πιο φυσικό και αισθητικό αποτέλεσμα.


Όψεις καλούνται λεπτές φλοίδες πορσελάνης, οι οποίες κατασκευάζονται από το Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο και συγκολλούνται στην προστομιακή (πρόσθια) επιφάνεια των δοντιών για να βελτιώσουν το σχήμα, το μέγεθος ή δυσχρωμίες τους ή να κλείσουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους.